50 procent DNSSEC för myndigheters webbdomäner

Om man undrar var våra svenska myndigheter registrerar sina domännamn för deras primära webbar, och samtidigt undrar hur många av dessa zoner som per registrar är signerad (har DNSSEC), så är ovanstående diagram eventuellt det man vill titta på. Målgruppen för detta är nog ganska liten.

Blandade kommentarer:

  • 237 myndigheter har samsats på 197 domännamn/webbplatser.
  • 99 domäner har aktiverat DNSSEC, 98 har det inte. Precis över 50 % således! Kanske något för IIS att fira, om det inte vore för att…
  • Den digitala agendan från 2011 hade bland annat målet ”Dessutom bör alla myndigheter senast 2013 använda sig av DNSSEC och vara nåbara med IPv6.”. Kraftfulla åtgärder har här vidtagits för att fokuserat på ordet ”bör”, och ingen kan hävda ett misslyckade på den punkten!
  • Den enda domänen om SCB listar som inte ligger under .se är ilo.org för Ilo-kommittén. (Jag undrar om inte SCB borde peka på http://svenskailo-kommitten.se/ i stället. Buggrapport skickad.)

Bonusmaterial! En bra grej är att det endast tycks vara 3 myndigheter som tar emot sin e-post utanför EU:

  • Mittuniversitetet (miun.se): Primärt till Irland (Microsoft), i andra hand till USA (Junk Email Filter Inc.).
  • Sameskolstyrelsen (sameskolstyrelsen.se): USA (Google).
  • Statens Fastighetsverk (sfv.se): USA (FireEye).

(Det förekommer dock att man tar in e-post på en annan domän än den som webbplatsen har. Dessa har jag inte kollat upp. Dessutom kan mycket väl trafiken passera EU-gräns även om målservern står inom EU. Traceroute och GeoLocation skulle kunna hitta detta, men resultatet blir mycket osäkert.)

Fler avslöjanden på ungefär samma rafflande nivå i kommande bloggposter… 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *